Προγραμματικοί στόχοι.


 (Οι βάσεις του προγράμματος το οποίο καλούνται να συν-διαμορφώσουν οι δημότες του Δήμου Άνδρου)
 _________________________________ 

Μέσα στο πνεύμα της Διακήρυξης της Δημοτικής Κίνησης "Ε.Κ.Α.",  πιστεύουμε ότι οι προτεραιότητες  του Δήμου θα πρέπει, απαραιτήτως, πέρα από τα απαραίτητα και υποχρεωτικά πεδία της φροντίδας για την καθαριότητα των Δημόσιων χώρων, την έγκαιρη και καθαρή αποκομιδή των σκουπιδιών, του συνεχούς ελέγχου της ποιότητας του νερού, της γενικής ευταξίας και των παρελκόμενων αυτών, να περιλαμβάνουν τις παρακάτω βασικές προτεραιότητες:

1. Πρωταρχικό μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι η μείωση της ανεργίας, στον τόπο μας. Αυτή, θα επιδιωχθεί στην περιοχή μας με ανάπτυξη εργασιών σε κάθε πρόσφορο τομέα, με συμπαράσταση του Δήμου σε κάθε επίπεδο (οργανωτικό, οικονομικό, κλπ)

2. Την επιδίωξη ανάπτυξης δημοτικών (ή αστικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων) με σκοπό (πέραν της μείωσης της ανεργίας) τη δημιουργία εσόδων του Δήμου, ώστε να μειώνονται τα Δημοτικά τέλη που επιβαρύνουν τις οικογένειες. 
3. Στον πρωτογενή τομέα, (γεωργικές καλλιέργειες- αλιεία)
  •  Αξιοποίηση ακαλλιέργητων περιοχών του Δήμου, 
  • Εντατική αξιοποίηση προγραμμάτων Γεωργικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης, 
  • Εντατική αξιοποίηση προγραμάτων Απασχόλησης Ανέργων ή υποστήριξης της επιχειρηματικότητας 
4. Στον δευτερογενή τομέα (μεταποίηση) 
  • Η παραγωγική υποδομή του Δήμου, παρέχει  προοπτικές επεξεργασίας εντοπίων παραγομένων γεωργικών, κτηνοτροφικών και  ιχθυακών  προϊόντων. 
  •  Ο Δήμος μπορεί κάλλιστα να είναι η κοιτίδα  επιτευγμάτων που θα του αποφέρει σημαντικά έσοδα, μαζί με την απορρόφηση ενός αριθμού ανέργων του. 
5. Στον τριτογενή τομέα (παροχή υπηρεσιών) 
  • Τουρισμός. Η Άνδρος είναι το νησί που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα τουριστικά νησιά Δίπλα στην Αττική και κοντά στο αεροδρόμιο, με εκπληκτικές παραλίες, και φυσική ομορφιά, με μεγάλη ναυτική ιστορία και πολλούς ανεκμετάλλευτους αρχαιολογικούς χώρους, δεν μπορεί να εμμένει στάσιμη στο τουρισμό.
    Τα περιθώρια τουριστικής ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλα. Αυτό που δεν υπήρχε μέχρι τώρα, είναι το όραμα και η ικανότητα από τη  δημοτική αρχή να αξιοποιεί την αισθητική, τη παράδοση, την αρχαία ιστορία και τις ομορφιές της Ανδρου. Όμως, το όραμα  και η ικανότητα υπάρχουν, μέσα στο Σώμα των συνδημοτών μας.
     
  • Εξαγωγές. Αυτές θα αναπτυχθούν, σύμφωνα με την ανάπτυξη της μεταποίησης των εγχωρίων παραγομένων προϊόντων.
  • Η Οργάνωση της Αλληλεγγύης  μεταξύ των δημοτών, καθίσταται πρωταρχικό καθήκον του Δήμου. Αυτή, είναι απαραίτητη και ιδιαιτέρως σημαντική στις μέρες (μίας ανηλεούς οικονομικής κατοχής) που βιώνει η Ελληνική κοινωνία, μετά την άνευ όρων παράδοσή της στους όρους που έχουν επιβάλλει οι κατοχικές δυνάμεις με τα Μνημόνια.
  • Καμία οικογένεια του Δήμου δεν πρέπει να πεινάσει, να μείνει άστεγη και να νοιώσει παραμελημένη. Κανένα παιδί δεν θα πάει πεινασμένο στο σχολείο. Δεν μπορεί να υπάρχει έστω και ένας χορτάτος, όταν θα υπάρχει έστω και ένας πεινασμένος.
  • Σε κάθε Δημοτικό διαμέρισμα , θα αναπτυχθεί δίκτυο αλληλεγγύης, με την εποπτεία του Δήμου. Στο δίκτυο θα συμμετέχουν όλες τις οικογένειες του διαμερίσματος, εύπορες και άπορες.  Μέσα από αυτό το δίκτυο αλληλεγγύης θα ξαναβρούμε τη χαμένη μας ανθρώπινη συνάντηση της γειτονιάς.
  • Μέσα στις προτεραιότητες  είναι ο Δήμος να λειτουργήσει με δικούς του πόρους (π.χ. δημοτικές βιολογικές καλλιέργειες)  και να διανείμει για εργασία σε ανήμπορες οικογένειες.
  • Η πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη να καλύψει τις ανάγκες κάθε οικογένειας, είτε με την εθελοντική συνεισφορά των γιατρών της περιοχής, είτε με την παρέμβαση και συμμετοχή στη δαπάνη, της Δημοτικής Αρχής.
  • Διαχείριση των αστικών και γεωργικών απορριμμάτων. Ο αιώνιος βραχνάς των σκουπιδιών πρέπει να τελειώσει δια παντός με την απλή μέθοδο της οικονομίας διαχείρισης των παλαιότερων εποχών.         
             α)Απαγόρευση πλαστικής σακούλας και μη ανακυκλώσιμων συσκευασιών.
             β) Δημιουργία δημοτικής μονάδας διαχωρισμού συσκευασιών προς ανακύκλωση και άνοιγμα εργασίας σε συνδημότες μας.
              γ)Χωροθέτηση ΧΥΤΥ εντός ή εκτός Άνδρου κατόπιν δημοτικής μελέτης με προτάσεις πολιτών και δημοψήφισμα.
  • Δημιουργία "ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΧΡΟΝΟΥ". "Ο χρόνος είναι χρήμα". Με βάση αυτό το αξίωμα, κάθε δημότης που έχει κάποιο διαθέσιμο χρόνο μέσα στη εβδομάδα του, το δηλώνει/καταθέτει σε μία βάση δεδομένων.
  • Δημιουργία υπηρεσίας διευκόλυνσης των ανταλλαγών προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των δημοτών. Ο Δήμος, με μία κατάλληλη βάση δεδομένων, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των δημοτών. Αυτό μπορεί να δώσει οικονομική διέξοδο σε πολλούς δημότες που έχουν περιορισμένη αγοραστική δύναμη, αυξάνοντας τη δύναμή τους αυτή. 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι παραπάνω ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ, βρίσκονται υπό διαβούλευση (άρα και αναδιαμόρφωση) του Σώματος των Δημοτών.