Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ



  Η ΣΥΣΚΟΤΙΣΗ: Σκόπιμη η συσκότιση του τι είναι πολίτευμα και τι οικονομικό σύστημα. Η συσκότιση και το μπέρδεμα ανάμεσα στο τι είναι πολίτευμα και στο τι είναι οικονομικό σύστημα, είναι σκόπιμη. Βολεύει την ολιγαρχία. Δεξιά και αριστερή ολιγαρχία. Γι’ αυτό ακόμη και οι πιο διαβασμένοι πολιτικά πολίτες (πχ κάποιοι αριστεροί) δυσκολεύονται να διακρίνουν τι είναι πολίτευμα και τι είναι οικονομικό σύστημα. Οταν έχουμε ολιγαρχικό πολίτευμα η πολιτική εξουσία συσσωρεύεται σε λίγα χέρια. Οταν έχουμε ολιγαρχικό πολίτευμα, εξαιτίας της συσσώρευσης πολιτικής εξουσίας σε λίγα χέρια, ο πλούτος συγκεντρώνεται και αυτός σε χέρια ολίγων. Οτι οικονομικό σύστημα και να έχουμε (καπιταλισμός ή σοσιαλισμός αδιάφορο) η πολιτική ολιγαρχία οδηγεί στην οικονομική ολιγαρχία. Οταν θα έχουμε δημοκρατία, δηλαδή όταν ΚΑΙ τις οικονομικές αποφάσεις θα τις παίρνει άμεσα και αυτοπροσώπως το σύνολο του εκλογικού σώματος, ο δήμος, τότε θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε αν αυτός ο δήμος, είναι τόσο ανόητος ώστε να συνεχίσει να επιτρέπει να τον εκμεταλλεύονται

ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ !

ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ: Πολίτευμα είναι ένα σύνολο θεσμών, κανόνων και διαδικασιών που καθορίζουν πως μοιράζεται η πολιτική εξουσία ανάμεσα στα μέλη μιας κοινωνίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Οικονομικό σύστημα είναι ένα δόγμα που καθορίζει ποιος κατέχει τα μέσα παραγωγής (χωράφια, τρακτέρια, τράπεζες, εργοστάσια, επιχειρήσεις, καράβια, κλπ), το κράτος ή οι ιδιώτες, και πως μοιράζεται ο παραγόμενος πλούτος ανάμεσα στα μέλη μιας κοινωνίας.

ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ:
1) ΤΟ ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟ:
Η ολιγαρχία και οι παραλλαγές της (μοναρχία, κοινοβουλευτισμός, κλπ)

2) Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Δυστυχώς δεν υπάρχει πουθενά σε όλο τον κόσμο δημοκρατία !

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ:
Τα οικονομικά συστήματα (καπιταλισμός και σοσιαλισμός βασικά) και οι παραλλαγές τους είναι δόγματα. Παρόμοια με τα θρησκευτικά δόγματα. Για να εφαρμοστούν απαιτούν ολιγαρχικά πολιτεύματα.


 ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ
Οι εξουσίες είναι τρεις η εκτελεστική (κυβέρνηση και δημόσιες υπηρεσίες) η νομοθετική (βουλή) η δικαστική

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ: Στα ολιγαρχικά πολιτεύματα οι εξουσίες ασκούνται και ελέγχονται από λίγους. Στην μοναρχία ο βασιλιάς διορίζει μια κυβέρνηση της αρεσκείας του (εκτελεστική), φτιάχνει ότι νόμο θέλει ο ίδιος (νομοθετική), και διορίζει και τους δικαστές (δικαστική). Στον κοινοβουλευτισμό (Ελλάδα, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Κίνα, πρώην ΕΣΣΔ, Β. και Ν. Κορέα, Κίνα, Κούβα) ο πρωθυπουργός ή ο πρόεδρος της χώρας εκλέγεται ανά 4-ετία, η επανεκλογή του είναι απεριόριστη, διορίζει την κυβέρνηση (εκτελεστική), επιλέγει ο ίδιος ποιοι θα είναι υποψήφιοι για βουλευτές ώστε να μπορεί να νομοθετεί οτι θέλει (νομοθετική), και διορίζει και την ηγεσία της δικαιοσύνης (δικαστική). Οι δικαστές είναι επαγγελματίες ελεγχόμενοι από την ηγεσία τους.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 
Στην δημοκρατία οι εξουσίες ασκούνται από όλους και ελέγχονται από όλους !

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ: Νομοθέτες είναι όλοι οι πολίτες. Οι νόμοι ψηφίζονται από όλους. Από τον δήμο. Ολοι αυτοπροσώπως.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ: Προέδροι, πρωθυπουργοί, υπουργοί, δήμαρχοι και λοιποί δημόσιοι άρχοντες, προκύπτουν οι περισσότεροι με κλήρωση ανάμεσα σε όλους και οι ελάχιστοι με εκλογή (κάλπη), όταν το αξίωμά τους απαιτεί τεχνική κατάρτιση. Η θητεία τους είναι το πολύ ετήσια. Και δεν ξαναπαίρνουν ποτέ την ίδια θέση. Δηλαδή δημόσιοι άρχοντες γίνονται όλοι οι πολίτες, με κλήρωση και εκ περιτροπής, και κάποιοι λίγοι με εκλογή.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ: Δικαστές γίνονται όλοι οι πολίτες με κλήρωση ανάμεσα σε όλους. Οι δικαστές δεν είναι επαγγελματίες δικαστές.

Θραξ Αναρμόδιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου